ABC diety bezglutenowej

Zgodnie z zapowiedzią 26.10.2018 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Sulikowie, miało miejsce pierwsze spotkanie członków Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Spotkanie miało charakter warsztatów kulinarnych, w których wzięły udział również osoby spoza Stowarzyszenia i nie obarczone przypadłością nietolerancji przyswajania glutenu.

Pod okiem Pani Doroty Szczepańskiej oraz Liliany Szulc, powstawała zdrowa żywność np. bardzo pożywne pasztety z ciecierzycy, chleb z kaszy gryczanej białej, pasty warzywne a na deser młodsza część uczestników spotkania mogła posmakować zdrowych, naturalnych żelek owocowych.

Niewątpliwie najsmaczniejsza częścią była degustacja wypieków. Zapach świeżo pieczonego chleba gryczanego i pysznych pasztetów, wyraźnie targał zmysłami „głodnych” uczestników.

Dorośli wymieniali się doświadczeniami i przepisami a dzieci zajadały się pysznymi muffinkami.
Na zakończenie uczestnicy dostali małe co nieco, na wynos. Jeszcze nie ustalono konkretnej daty, ale na pewno podobne spotkanie odbędzie się ponownie wiosną.

Skip to content