ABC diety bezglutenowej
Zgodnie z zapowiedzią 26.10.2018 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Sulikowie, miało miejsce pierwsze spotkanie członków Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Spotkanie miało charakter warsztatów kulinarnych, w których wzięły udział również osoby spoza Stowarzyszenia i nie obarczone przypadłością nietolerancji przyswajania glutenu.
Pod okiem Pani Doroty Szczepańskiej oraz Liliany Szulc, powstawała zdrowa żywność np. bardzo pożywne pasztety z ciecierzycy, chleb z kaszy gryczanej białej, pasty warzywne a na deser młodsza część uczestników spotkania mogła posmakować zdrowych, naturalnych żelek owocowych.
Niewątpliwie najsmaczniejsza częścią była degustacja wypieków. Zapach świeżo pieczonego chleba gryczanego i pysznych pasztetów, wyraźnie targał zmysłami „głodnych” uczestników.
Dorośli wymieniali się doświadczeniami i przepisami a dzieci zajadały się pysznymi muffinkami.
Na zakończenie uczestnicy dostali małe co nieco, na wynos. Jeszcze nie ustalono konkretnej daty, ale na pewno podobne spotkanie odbędzie się ponownie wiosną.